Saint Patrick's day 2025Saint Patrick's day infaller: Måndag 17 Mars

Visa listan med alla temadagar

Saint Patrick's daySaint Patrick's Day är en årlig högtid som firas till minne av Saint Patrick, Irlands skyddshelgon. Denna dag, som infaller den 17 mars varje år, är en tid för festligheter, parader och traditioner som hyllar den irländska kulturen och arvet.

Saint Patrick's Day har sitt ursprung i Irland och har sedan spridit sig över hela världen, särskilt till länder med en stor irländsk diaspora. Det är en dag som firas med glädje och entusiasm av människor i alla åldrar och bakgrunder, oavsett om de har irländsk anknytning eller inte.

En av de mest kända traditionerna på Saint Patrick's Day är att bära grönt, vilket sägs vara en hyllning till Irlands gröna landskap och till Saint Patrick själv, som enligt legenden använde en treklöver för att förklara den kristna treenigheten för det irländska folket.

Andra vanliga sätt att fira Saint Patrick's Day inkluderar parader, konserter, danser och pubfester. Många städer runt om i världen håller stora parader med färgglada floats, musikkårer och traditionella irländska dansgrupper för att fira dagen.

En annan populär tradition på Saint Patrick's Day är att äta irländska maträtter som corned beef och kål, irländsk stuvning, och naturligtvis, att dricka irländskt öl som Guinness och cider. Många pubar och restauranger dekorerar sina lokaler med gröna och guldiga dekorationer och erbjuder specialmenyer med traditionell irländsk mat och dryck.

Saint Patrick's Day är också en dag att reflektera över den irländska kulturens rikedom och mångfald och att uppmärksamma de många bidragen som irländska människor har gjort till världen, särskilt inom konst, litteratur, musik och vetenskap.

Så oavsett om du firar Saint Patrick's Day genom att delta i parader och festligheter, att bära grönt och äta irländsk mat, eller helt enkelt genom att njuta av den glada atmosfären och gemenskapen, så är det en dag att hylla den irländska kulturen och att fira det bästa av Irland.


Vanliga sökningar efter denna sida är:
När är Saint Patrick's day? | Vilket datum är Saint Patrick's day? | Datum Saint Patrick's day? | Saint Patrick's day datum?