Pingstdagen 2025Pingstdagen infaller: Söndag 8 Juni *
* Dag som byter datum beroende på år

Visa listan med alla temadagar

PingstdagenPingstdagen, en av de mest högtidliga dagarna i den kristna kalendern, är en tid för glädje, firande och Andens närvaro för troende över hela världen. Det är dagen då den heliga Anden utgöts över Jesu lärjungar, vilket markerar födelsen av den kristna kyrkan och en ny era av Andens kraft och närvaro i världen.

Enligt den kristna tron skedde den första pingsten femtio dagar efter Jesu uppståndelse från de döda. På den dagen samlades Jesu lärjungar i Jerusalem för att fira den judiska högtiden shavuot, eller veckofesten, och fick plötsligt uppleva Andens kraft när den kom som en mäktig vind och delade ut eldtungor över dem.

Pingstdagen är en tid för troende att fira Andens närvaro och kraft i sina egna liv och att tacka Gud för den gåva som den helige Anden ger dem. Det är en tid för att be om Andens vägledning och kraft i sina liv och för att sträva efter att leva i enlighet med Guds vilja.

En vanlig tradition som firas under pingstdagen är att delta i gudstjänster och andakt för att hedra Andens utgjutande över Jesu lärjungar. Det är en tid för lovsånger och bön, då troende samlas för att tacka Gud för hans gåva och för att be om hans fortsatta vägledning och kraft i sina liv.

Pingstdagen är också en tid för att njuta av gemenskapen med familj och vänner och för att dela glädjen över Andens närvaro och kraft i sina liv. Det är en dag för att fira Guds kärlek och nåd och för att sträva efter att sprida budskapet om hans kärlek till alla människor.