Pannkakans dag 2025Pannkakans dag infaller: Tisdag 4 Mars *
* Dag som byter datum beroende på år

Visa listan med alla temadagar

Pannkakans dagPannkakans dag är en årlig högtid som firas runt om i världen för att hylla den älskade och mångsidiga pannkakan. Denna speciella dag firas tisdagen efter fastlagssöndagen varje år och är tillägnad att fira denna enkla men läckra maträtt.

Pannkakans dag har blivit en populär tradition som samlar människor av alla åldrar för att njuta av denna klassiska rätt på olika sätt. Många familjer och vänner samlas för att baka och äta pannkakor tillsammans, medan restauranger och caféer erbjuder specialerbjudanden och olika variationer av pannkakor på sina menyer.

Det finns en lång historia bakom pannkakans dag, och pannkakan själv har funnits i olika former och varianter över hela världen under århundraden. I Sverige är pannkakan en älskad traditionell rätt som ofta serveras med sylt och grädde, men den kan också fyllas med olika ingredienser som frukt, choklad eller köttfärs beroende på personlig smak.

Pannkakans mångsidighet är en av dess stora lockelser. Den kan serveras som frukost, lunch, middag eller till och med som efterrätt, och den kan anpassas efter olika kostpreferenser och allergier. Dess enkla recept gör den också till en favorit för både amatörkockar och erfarna kockar.

Utöver sin goda smak har pannkakan också en kulturell betydelse och har inspirerat många berättelser, sånger och evenemang runt om i världen. Pannkakans dag är ett tillfälle att fira denna mångsidiga rätt och njuta av gemenskapen som den skapar.

Pannkakor är enkla att göra och passar perfekt för både frukost, lunch eller middag. Här är ett grundrecept på klassiska pannkakor:

Ingredienser:

 • 2 dl vetemjöl
 • 4 dl mjölk
 • 2 ägg
 • 1 tsk socker (valfritt)
 • En nypa salt
 • Smör eller olja till stekning

Instruktioner:

 1. Blanda vetemjöl, mjölk, ägg, socker och salt i en stor skål tills du får en jämn smet utan klumpar.
 2. Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt en liten klick smör eller lite olja.
 3. Häll en liten mängd smet i stekpannan och vrid pannan så att smeten täcker botten jämnt.
 4. Stek pannkakan i cirka 1-2 minuter på varje sida, tills den är gyllenbrun och bubblig på ytan.
 5. Upprepa processen tills all smet är använd, tillsätt vid behov mer smör eller olja mellan varje pannkaka för att förhindra att de fastnar.
 6. Servera de färdiga pannkakorna varma med valfri topping, såsom sylt, grädde, frukt eller honung.

Detta grundrecept ger cirka 8-10 pannkakor beroende på storlek. Du kan också anpassa receptet genom att lägga till smaksättning såsom vaniljextrakt, kanel eller citronskal för att variera smaken.


Vanliga sökningar efter denna sida är:
När är Pannkakans dag? | Vilket datum är Pannkakans dag? | Datum Pannkakans dag? | Pannkakans dag datum?