Mors dag 2025Mors dag infaller: Måndag 1 Januari *
* Dag som byter datum beroende på år

Visa listan med alla temadagar

Mors dagMors dag, en hyllning till moderskapet och den ovärderliga roll som mödrar spelar i våra liv, är en av de mest betydelsefulla och kärleksfulla högtiderna runt om i världen. Denna speciella dag, som firas årligen, är en tid att reflektera över och hedra de kvinnor som har format och berikat våra liv genom sin kärlek, omsorg och oförvägenhet.

Mors dag har en lång historia och har varit en del av mänsklighetens traditioner i århundraden. Ursprunget kan spåras till antika civilisationer där moderskapet och kvinnans roll i samhället hedrades genom olika ritualer och fester.

Den moderna formen av Mors dag började emellertid ta form under 1900-talet. I USA var det den envisa kampen och visionen hos Anna Jarvis som ledde till att Mors dag officiellt erkändes som en nationell högtid 1914. Anna Jarvis, inspirerad av sin egen mor, arbetade outtröttligt för att hedra moderns betydelse och skapade en dag dedikerad till att hylla mammor överallt.

Sedan dess har Mors dag spridit sig över hela världen och firas på olika datum och med olika traditioner beroende på kultur och land. Oavsett var det firas, är Mors dag en tid för att uttrycka tacksamhet, kärlek och uppskattning för alla de uppoffringar och den kärlek som mödrar ger.

Firandet av Mors dag kan ta många former, från att ge gåvor och blommor till att tillbringa kvalitetstid tillsammans med familjen. Men det viktigaste är att det ger oss en möjlighet att reflektera över den oerhörda betydelsen av moderskapet och den varaktiga kärleken och stödet som våra mödrar ger oss genom livets alla skeden.

Mors dag är mer än bara en högtid; det är en tid att fira kvinnlighetens styrka, kärlekens kraft och den ovärderliga roll som mödrar spelar i att forma och bygga upp samhällen runt om i världen. Det är en dag att hedra och minnas alla de fantastiska mödrar som har funnits, finns och kommer att finnas.


Vanliga sökningar efter denna sida är:
När är Mors dag? | Vilket datum är Mors dag? | Datum Mors dag? | Mors dag datum?