Midsommarafton 2025Midsommarafton infaller: Fredag 20 Juni *
* Dag som byter datum beroende på år

Visa listan med alla temadagar

MidsommaraftonMidsommarafton är en av de mest älskade och firade högtiderna i Sverige. Det är en dag då familj och vänner samlas för att fira sommarens ankomst och njuta av gemenskapen.

Traditionellt sett firas midsommarafton på den näst sista fredagen i juni. Förberedelserna börjar ofta redan på morgonen då man samlas för att klä midsommarstången med löv och blommor.

Under dagen ägnar sig många åt att plocka blommor och grönsaker till dekorationer och midsommarkransar. Det är också vanligt att man dukar upp ett långbord utomhus där man serverar traditionella rätter som sill, färskpotatis, gräddfil och jordgubbar.

På eftermiddagen och kvällen samlas man sedan för att dansa runt midsommarstången till tonerna av traditionella sånger som "Små grodorna" och "Helan går". Dansen är en viktig del av firandet och symboliserar glädje och gemenskap.

Midsommarafton är också en tid för lekar och traditioner. Många deltar i olika tävlingar och lekar som kubb, säckhoppning och femkamp. Det är också vanligt att man tävlar om vem som kan binda den vackraste midsommarkransen.

När kvällen kommer och solen går ner är det dags för den traditionella midsommarbrasan. Brasan är en symbol för att driva bort det onda och välkomna det goda inför den ljusare tiden som väntar.

Efter brasan samlas man ofta för att fortsätta festligheterna med sång, musik och kanske en traditionell midsommarlekar. Midsommarafton är helt enkelt en dag fylld av glädje, gemenskap och traditioner som firas av människor i alla åldrar över hela landet.


Vanliga sökningar efter denna sida är:
När är Midsommarafton? | Vilket datum är Midsommarafton? | Datum Midsommarafton? | Midsommarafton datum?