Internationella pizzadagen 2025Internationella pizzadagen infaller: Onsdag 1 Januari

Visa listan med alla temadagar

Internationella pizzadagenInternationella pizzadagen är en årlig hyllning till den älskade maträtten pizza, som firas över hela världen den 1 januari varje år. Det är en dag då människor samlas för att njuta av sina favoritpizzor, oavsett om det är en klassisk Margherita, en köttfylld Meat Lovers eller en vegetarisk Primavera.

Ursprunget till Internationella pizzadagen är något oklart, men det började troligtvis som en informell firande bland pizzalover runt om i världen. Med tiden har dagen blivit allt mer populär och erkänd, med restauranger, pizzerior och matälskare som organiserar evenemang och erbjudanden för att fira denna ikoniska rätt.

Pizza har en lång historia som sträcker sig tillbaka till antikens Egypten, där platta bröd bakades och täcktes med örter och kryddor. Den moderna pizza som vi känner till den idag härstammar dock från Neapel, Italien, där den tros ha uppstått under 1700-talet. Den första dokumenterade pizzerian, Antica Pizzeria Port'Alba, öppnades i Neapel år 1738.

Den mest klassiska varianten av pizza är Margherita, som sägs ha skapats år 1889 av pizzabagaren Raffaele Esposito till ära för drottning Margherita av Savojen. Den bestod av tomatsås, mozzarellaost och färsk basilika för att återspegla färgerna på den italienska flaggan - rött, vitt och grönt.

Idag finns det otaliga variationer av pizza över hela världen, med olika typer av deg, såser och toppingar som speglar olika kulturer och smaker. Från tunn och krispig italiensk pizza till tjock och saftig amerikansk pizza, finns det något för alla smaker och preferenser.

Internationella pizzadagen är en chans att hylla denna enkla men mångsidiga maträtt som har erövrat hjärtan och smaklökar över hela världen. Det är en dag att njuta av gemenskapen, dela en god måltid med vänner och familj, och uppskatta den underbara smaken av pizza i alla sina former och varianter.


Vanliga sökningar efter denna sida är:
När är Internationella pizzadagen? | Vilket datum är Internationella pizzadagen? | Datum Internationella pizzadagen? | Internationella pizzadagen datum?