Fettisdagen 2025Fettisdagen infaller: Tisdag 4 Mars *
* Dag som byter datum beroende på år

Visa listan med alla temadagar

FettisdagenFettisdagen, även känd som "semlans dag", är en traditionell högtid som firas i många länder runt om i världen, främst i de nordiska och baltiska länderna. Denna speciella dag infaller på den tisdag som följer efter fastlagssöndagen och markerar övergången från jul- till påskfastan.

Historiskt sett har fettisdagen varit en tid för festligheter och överflödande matkonsumtion innan den strängare perioden med fastande under påskfastan. Traditionellt sett ansågs det vara en sista möjlighet att äta upp de fettrika livsmedel som inte fick ätas under fastan, vilket resulterade i att bakverk och andra godsaker stod i centrum för firandet.

En av de mest ikoniska symbolerna för fettisdagen är semlan, en rund bulle gjord av vetedeg som fylls med mandelmassa och vispgrädde. Semlan har en lång historia i de nordiska länderna och har varit en del av fettisdagsfirandet sedan medeltiden. Traditionellt sett skulle man äta så många semlor som möjligt under fettisdagen för att "äta upp sig" inför fasteperioden.

I dagens moderna samhälle har fettisdagen blivit mer av en festlig och social tillställning än en religiös ritual. Människor samlas för att njuta av semlor tillsammans med vänner och familj, och det finns ofta olika evenemang och aktiviteter som arrangeras runt om i städer och samhällen.

Fettisdagen är också förknippad med olika lokala traditioner och variationer beroende på region. I vissa delar av Sverige kan man till exempel äta "hetvägg", en sorts hetvägg med grädde och sylt, medan man i Finland kan hitta "laskiaispulla", en variant av semlan fylld med mandelpasta och vispad grädde.

Även om fettisdagen kanske inte längre har samma religiösa betydelse som förr i tiden, fortsätter den att vara en viktig del av den nordiska kulturen och en tid för gemenskap och glädje mitt i den mörka och kalla vintern.


Vanliga sökningar efter denna sida är:
När är Fettisdagen? | Vilket datum är Fettisdagen? | Datum Fettisdagen? | Fettisdagen datum?